GTM-PRDZCHH

Den fysisk aktive ikke-ryger kan også have alfa-1-antitrypsinmangel

Afsnit 2 af 3 med afdelingslæge Helene Møller Frost fra Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Hun støder ofte på patienter med alfa-1-antitrypsinmangel, som efter hendes mening har gået alt for længe med en overset diagnose.

Alfa-1-antitrypsinmangel forveksles ofte med astma, især hos patienter, der er fysisk aktive ikke-rygere. Selv specialister i lungesygdomme holder fast i den forkerte diagnose og undlader at tage den nødvendige blodprøve.

I denne episode af A1R TIME gennemgår Helene Møller Frost bl.a. en case med en patient, som gik med symptomer på alfa-1-antitrypsinmangel i næsten 20 år, uden at nogen læge reagerede på signalerne.

Mellem 2.500 og 3.000 danskere skønnes at lide af alfa-1-antitrypsinmangel, men kun 10 procent af dem bliver diagnosticeret.

A1R TIME er initieret af CSL Behring. Vores mål er at udbrede kendskabet til alfa-1-antitrypsinmangel og skabe et fællesskab for alle, der er berørt af diagnosen.

 

Flere afsnit

Hvornår skal man teste for alfa-1-antitrypsinmangel?

Episode 3 af 3 med afdelingslæge Møller. Har du testet dine KOL- og astmapatienter for alfa-1-antitrypsinmangel?

Mange patienter bliver diagnosticeret med astma eller KOL, selvom nogle af dem i virkeligheden lider af alfa-1-antitrypsinmangel. Derfor opfordrer Helene Møller Frost praktiserende læger til at tage en blodprøve for alfa-1-antitrypsinmangel på patienter med astma eller KOL.

Lider du af alfa-1, eller er du symptomfri?

Episode 1 af 3 med afdelingslæge Møller. Hvad er forskellen på at lide af alfa-1-antitrypsinmangel og at være asymptomatisk bærer af sygdommen? Det forklarer afdelingslæge Helene Møller Frost.