Pligttekster
AFSTYLA® (lonoctocoq alfa) pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af EMA godkendte produktresumé, dateret 10.06.2022. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Behandling og profylakse af blødning hos patienter med hæmofili A (medfødt mangel på faktor VIII). AFSTYLA kan bruges i alle aldersgrupper.
Dosering*: Behandlingen skal superviseres af en læge med erfaring i behandling af hæmofili. Behandling efter behov Beregning af den nødvendige faktor VIII-dosis er baseret på det empiriske fund, at 1 international enhed (IE) faktor VIII pr. kg legemsvægt øger faktor VIII-aktiviteten i plasma med 2 IE/dl. Den nødvendige dosis bestemmes ved hjælp af følgende formel: Dosis (IE) = legemsvægt (kg) x ønsket stigning i faktor VIII (IE/dl eller % af normalværdien) x 0,5 (IE/kg pr. IE/dl). Den dosis, der skal administreres, og doseringshyppigheden skal altid justeres individuelt efter den kliniske effekt. Profylakse: Den anbefalede startdosis er 20-50 IE/kg AFSTYLA administreret 2-3 gange om ugen. Regimet kan justeres ud fra patientens respons. Pædiatrisk population: Den anbefalede startdosis hos børn (0 til < 12 år) er 30-50 IE/kg AFSTYLA administreret 2-3 gange om ugen. Hyppigere eller højere doser kan være nødvendige hos børn < 12 år for at opveje den højere clearance i denne aldersgruppe. Til unge ≥12 år anbefales de samme doser som til voksne. Ældre: Kliniske studier med AFSTYLA har ikke inkluderet personer over 65 år.
Administration*: Intravenøs anvendelse. Det rekonstituerede præparat injiceres langsomt med en hastighed, der er behagelig for patienten, dog maksimalt 10 ml/min.
Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof (rekombinant, enkeltkædet koagulationsfaktor VIII (rVIII-SingleChain)) eller over for et eller flere af hjælpestofferne (L-histidin, polysorbat 80, calciumchloriddihydrat, natriumchlorid, saccharose). Allergisk reaktion over for hamsterproteiner.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Spoarhed Med henblik på forbedring af sporbarheden af biologiske lægemidler bør navn og batchnummer på det administrerede produkt angives tydeligt. Overfølsomhed Der kan forekomme allergiske overfølsomhedsreaktioner med AFSTYLA. Præparatet indeholder spor af hamsterproteiner. Patienterne skal informeres om omgående at afbryde behandlingen og kontakte lægen, hvis der forekommer overfølsomhedssymptomer. Patienterne skal informeres om de tidlige tegn på overfølsomhedsreaktioner såsom urticaria, generaliseret urticaria, trykken for brystet, hvæsende vejrtrækning, hypotension og anafylaksi. Hos patienter, der tidligere har oplevet overfølsomhedsreaktioner, kan passende præmedicinering overvejes. I tilfælde af shock skal standardbehandling af shock iværksættes. Inhibitorer Dannelse af neutraliserende antistoffer (inhibitorer) over for faktor VIII er en kendt komplikation til behandlingen af personer med hæmofili A. Disse inhibitorer er som regel IgG-immunglobuliner rettet mod den prokoagulerende aktivitet af faktor VIII. Risikoen for udvikling af inhibitorer er relateret til sygdommens sværhedsgrad samt eksponering af faktor VIII. Generelt bør alle patienter i behandling med koagulationsfaktor VIIIprodukter overvåges omhyggeligt for udvikling af inhibitorer ved passende kliniske observationer og laboratorietests Monitorering ved hjælp af laboratorieprøver Hvis der anvendes 1-trins koagulationsanalyse skal resultatet ganges med en omregningsfaktor på 2 for at bestemme patientens faktor VIII-aktivitet. Kardiovaskulære hændelser Hos patienter med kardiovaskulære risikofaktorer kan substitutionsbehandling med faktor VIII øge den kardiovaskulære risiko. Kateterrelaterede komplikationer I tilfælde af at det er nødvendigt at anlægge et centralt venekateter (CVK), skal risikoen for CVK-relaterede komplikationer inklusive lokale infektioner, bakteriæmi og trombose på kateterstedet tages i betragtning. Natriumindhold Dette lægemiddel indeholder op til 35,0 mg natrium pr. hætteglas, svarende til 1,8% af den WHO anbefalede maksimale daglige indtagelse af 2 g natrium for en voksen. Pædiatrisk population De anførte advarsler og forsigtighedsregler gælder for både voksne og børn.
Interaktioner med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke rapporteret interaktioner mellem præparater indeholdende human koagulationsfaktor VIII og andre lægemidler.
Fertilitet, graviditet og amning*: På grund af den sjældne forekomst af hæmofili A hos kvinder er der ingen tilgængelige data fra brug af faktor VIII under graviditet og amning. Faktor VIII bør derfor kun anvendes under graviditet og amning, hvis det er klart indiceret.
Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner: AFSTYLA påvirker ikke evnen til føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger*: Overfølsomhedsreaktioner eller allergiske reaktioner er observeret i sjældne tilfælde ved brug af faktor VIII-præparater og kan i nogle tilfælde udvikle sig til alvorlig anafylaksi (herunder shock). Hyppigheden af bivirkninger er vurderet i henhold til MedDRAs klassifikation: Meget almindelige (≥1/10): Inhibering af faktor VIII hos tidligere ubehandlede patienter. Almindelige (≥1/100 til < 1/10): Overfølsomhed, svimmelhed, paræstesi, udslæt, pyreksi. Ikke almindelige (≥1/1.000 til < 1/100): Inhibering af faktor VIII hos tidligere behandlede patienter. Erytem, pruritus, smerte på injektionsstedet, kuldegysninger, varmefølelse. Pædiatrisk population Der er ikke observeret nogen aldersspecifikke forskelle i bivirkninger mellem børn og voksne. Indberetning af formodede bivirkninger Når lægemidlet er godkendt, er indberetning af formodede bivirkninger vigtig. Det muliggør løbende overvågning af benefit/risk-forholdet for lægemidlet. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger på www.meldenbivirkning.dk.
Overdosering: I et afsluttet klinisk studie oplevede én patient, der fik mere end det dobbelte af den ordinerede AFSTYLA-dosis, svimmelhed, varmefølelse og kløe, som ikke blev vurderet at være relateret til AFSTYLA, men som med større sandsynlighed kunne tilskrives samtidig administration af et analgetikum.
Opbevaringstid: 3 år. Efter rekonstitution er der påvist kemisk og fysisk i-brug-stabilitet på 48 timer ved stuetemperatur (under 25 °C). Ud fra en mikrobiologisk betragtning skal lægemidlet anvendes straks. Opbevares i køleskab (2 °C-8 °C), må ikke nedfryses. Opbevar hætteglassene i den ydre karton for at beskytte mod lys. AFSTYLA kan opbevares ved en stuetemperatur, der ikke overstiger 25 °C, i en enkelt periode af op til 3 måneders varighed inden den udløbsdato, der er trykt på kartonen og etiketterne på hætteglassene. Når præparatet er taget ud af køleskab, må det ikke sættes tilbage i køleskab. Notér starttidspunktet for opbevaring ved stuetemperatur på kartonen.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland. Udlevering: BEGR. Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: AFSTYLA® pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning, fås i følgende pakningsstørrelser: AFSTYLA® 250 IE, AFSTYLA® 500 IE, AFSTYLA® 1000 IE, AFSTYLA® 1500 IE, AFSTYLA® 2000 IE, AFSTYLA® 2500 IE, AFSTYLA® 3000 IE. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Berinert, pulver og solvens til injektions-/infusionsvæske, opløsning 500 IE
Berinert, pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning 1500 IE
Human C1-esteraseinhibitor
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til de af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresuméer, dateret 23.12.2021. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Hereditært angioødem type I og II (HAE). Behandling af akutte anfald og forebyggelse af anfald før et indgreb.
Dosering*: Behandlingen bør indledes under overvågning af en læge, der har erfaring med behandling af mangel på C1-esteraseinhibitor. Dosering voksne Til behandling af akutte anfald af angioødem: 20 IE/kg legemsvægt. Forebyggelse af anfald af angioødem før et indgreb: 1000 IE mindre end 6 timer før et medicinsk eller kirurgisk indgreb eller tandbehandling. Pædiatrisk population Til behandling af akutte anfald af angioødem: 20 IE/kg legemsvægt. Forebyggelse af anfald af angioødem før et indgreb: 15-30 IE/kg legemsvægt mindre end 6 timer før et medicinsk eller kirurgisk indgreb eller tandbehandling.
Administration*: Den færdige opløsning af Berinert 500 IE skal være farveløs og klar. Opløsningen indgives som langsom i.v. injektion og kan også indgives som infusion (4 ml/minut). Den færdige opløsning af Berinert1500 IE skal være farveløs og klar til let opaliserende. Opløsningen indgives som langsom i.v. injektion.
Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Hos patienter med kendt tendens til allergi bør antihistaminer og kortikosteroider gives profylaktisk. Hvis der opstår en allergisk eller anafylaktisk reaktion, skal behandlingen med Berinert omgående seponeres og der indledes passende behandling. Patienter med larynxødem kræver særlig omhyggelig overvågning med midler til behandling af akut shock i beredskab. Berinert bør ikke anvendes til ikke-godkendt behandling af vaskulær lækage-syndrom. Berinert 500 IE indeholder op til 49 mg natrium pr. hætteglas, svarende til 2,5 % af den WHO-anbefalede maksimale dgl. indtagelse. Berinert 1500 IE indeholder mindre end 1 mmol (23 mg) natrium pr. hætteglas, dvs. i det væsentlige natriumfrit. Hjemmebehandling og selvmedicinering Der foreligger begrænsede data om dette lægemiddel, når det anvendes til hjemme¬behandling eller selvmedicinering. De potentielle risici forbundet med hjemmebehandling er relateret til selve administrationen samt håndtering af eventuelle bivirkninger - især overfølsomhed. Beslutningen om at lade behandlingen af en patient foregå som hjemmebehandling skal træffes af den behandlende læge med fornøden oplæring og revurdering med mellemrum. Virussikkerhed Til trods for standardmetoder til forebyggelse af infektioner kan muligheden for at overføre infektiøse stoffer ikke helt udelukkes ved administration af lægemidler fremstillet ud fra humant blod eller plasma.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke udført interaktionsstudier.
Graviditet og amning*: Fertilitet Berinert er en fysiologisk bestanddel af humant plasma. Derfor er der ikke udført dyreforsøg til undersøgelse af reproduktions- og udviklingstoksicitet, og der forventes ingen skadelig virkning på graviditeten, fostrets udvikling, fødslen eller den postnatale udvikling hos mennesker. Graviditet Den begrænsede datamængde indikerer, at der ikke er en øget risiko ved anvendelse af Berinert til gravide. Amning Det vides ikke om Berinert udskilles i modermælk, men på grund af den høje molekylvægt forekommer det usandsynligt. Imidlertid er amning næppe tilrådelig hos mødre med hereditært angioødem. Efter en afvejning skal der tages beslutning om, hvorvidt amningen eller Berinert-behandlingen skal afbrydes.
Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Ikke mærkning. Berinert påvirker ikke eller kun i ubetydelig grad evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger*: Bivirkninger med Berinert er sjældne. Hyppigheden af bivirkninger er vurderet i henhold til MedDRAs klassifikation: Sjældne ≥ 1/10.000 til < 1/1.000): Udvikling af trombose (behandlingsforsøg med høje doser Berinert til forebyggelse eller behandling af vaskulær lækagesyndrom før, under og efter en hjerteoperation med ekstrakorporal cirkulation - i enkelte tilfælde med fatal udgang), temperaturstigning, reaktion på injektionsstedet, allergiske eller anafylaktoide reaktioner (f.eks. takykardi, hyper- eller hypotension, flushing, nældefeber, dyspnø, hovedpine, svimmelhed, kvalme); Meget sjældne: (< 1/10.000) Shock.
Overdosering: Der er ikke rapporteret tilfælde af overdosering. Udlevering: BEGR.
Udlevering: BEGR.
Pakninger og priser: Berinert 500 IE 1 stk (indeholdende 500 IE pr. hætteglas, svarende til 50 IE/ml human C1-esteraseinhibitor efter opløsning med 10 ml vand til injektionsvæsker). Berinert 1500 IE 1 stk (indeholdende 1500 IE pr. hætteglas, svarende til 500 IE/ml human C1-esteraseinhibitor efter opløsning med 3 ml vand til injektionsvæsker). Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Berinert® 2000 IE og 3000 IE injektionsvæske, opløsning i fyldt injektionssprøjte til subkutan anvendelse
Human C1-esteraseinhibitor
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé, dateret 11.5.2022. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Profylakse af tilbagevendende anfald af hereditært angioødem (HAE) hos unge og voksne patienter med mangel på C1-esterase¬inhibitor.
Dosering*: Berinert er beregnet til selvadministration via subkutan injektion. Patienten eller dennes omsorgsperson skal oplæres i administration af Berinert efter behov. Den anbefalede dosis af Berinert s.c. er 60 IE/kg legemsvægt to gange om ugen (hver 3.-4. dag). Pædiatrisk population: Doseringen hos unge er den samme som hos voksne.
Administration*: Kun subkutan anvendelse. Det anbefalede sted til subkutan injektion af Berinert er abdominalområdet.
Kontraindikationer*: Personer, der har oplevet livstruende overfølsomhedsreaktioner, herunder anafylaksi, over for C1-INH-præparater eller over for et eller flere af hjælpestofferne.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedr. brugen*: Overfølsomhedsreaktioner Hvis der opstår en svær allergisk reaktion, skal behandlingen med Berinert omgående seponeres (dvs. injektionen stoppes), og der skal indledes passende behandling. I tilfælde af et akut HAE-anfald skal der iværksættes individuelt tilpasset behandling. Tromboemboliske hændelser Der er set trombose i forbindelse med brug af høje intravenøse doser af C1-INH til profylakse eller behandling af kapillær lækage-syndrom. Ved brug af de anbefalede subkutane doser er der ikke blevet konstateret nogen årsagsmæssig sammenhæng mellem tromboemboliske hændelser og C1-INH. Virussikkerhed Til trods for standardmetoder til forebyggelse af infektioner kan muligheden for at overføre infektiøse stoffer ikke helt udelukkes. Berinert 2000 IE indeholder mindre end 1 mmol (23 mg) natrium pr. hætteglas, dvs. det er i det væsentlige natriumfrit. Berinert 3000 IE indeholder op til 29 mg natrium pr. hætteglas, svarende til 1,5 % af den WHO-anbefalede maksimale dgl. indtagelse.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke udført interaktionsstudier.
Fertilitet, graviditet og amning*: Begrænsede data tyder på, at der ikke er nogen øget risiko ved brug af præparater med human CI-esteraseinhibitor hos gravide kvinder. Der er ikke udført dyreforsøg til undersøgelse af reproduktions- og udviklingstoksicitet med Berinert. Der forventes ingen skadelig virkning på fertiliteten eller den præ- og postnatale udvikling hos mennesker. Amning Ingen oplysninger om udskillelsen af Berinert i human mælk, virkning på det ammede spædbarn eller virkning på mælkeproduktionen. Fertilitet Human C1-esteraseinhibitor er en fysiologisk bestanddel af humant plasma. Der er ikke udført dyreforsøg til undersøgelse af reproduktions- og udviklingstoksicitet med Berinert.
Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Ikke mærkning. Berinert påvirker ikke eller kun i ubetydelig grad evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger*: Bivirkninger er baseret på fase 3-studiet 3001 med patienter (n=86) med HAE, der fik Berinert subkutant. Egnede patienter kunne også deltage i et ublindet forlængelsesstudie (studie 3002) i op til 140 uger (n=126). Hyppigheden af bivirkninger er baseret på hændelser relateret til Berinert og vurderet i henhold til MedDRAs klassifikation: Meget almindelige (>1/10): Nasopharyngitis, reaktioner på injektionsstedet (såsom blå mærker, kulde på injektionstedet, udflåd, erytem, hæmatom, hæmoragi, induration, ødem, smerte, kløe, udslæt, reaktion, ar, hævelse, urticaria, varme). Almindelige (>1/100 til 1/10): Overfølsomhed, pruritus, udslæt, urticaria. Pædiatrisk population Berinerts sikkerhedsprofil blev vurderet i en undergruppe med 11 patienter i alderen 8 til < 17 år i begge studier (studie 3001, studie 3002) og var i overensstemmelse med de overordnede sikkerhedsresultater. Geriatrisk population Berinerts sikkerhedsprofil blev endvidere vurderet i en undergruppe med ti patienter i alderen 65 til 72 år i begge studier med samme resultat.
Overdosering: Der er ikke rapporteret tilfælde af overdosering. Doser svarende til op til 117 IE/kg s.c. er blevet administreret to gange om ugen i et klinisk studie med faste doser og var veltolererede.
Udlevering BEGR - kun til sygehuse.
Pakninger og priser: Berinert 2.000 IE 1 stk (indeholdende 2.000 IE pr. hætteglas, svarende til 500 IE/ml human C1-esteraseinhibitor efter opløsning med 4 ml vand til injektionsvæsker). Berinert 3.000 IE 1 stk ((indeholdende 3.000 IE pr. hætteglas, svarende til 500 IE/ml human C1-esteraseinhibitor efter opløsning med 5,6 ml vand til injektionsvæsker). Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Cluvot 250 IE og 1250 IE, pulver og solvens til injektions- og infusionsvæske, opløsning
Humant faktor XIII
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé, dateret 14.01.2019. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Cluvot er indiceret til voksne og pædiatriske patienter som profylakse af medfødt faktor XIII-mangel og som perioperativ behandling af kirurgiske blødninger i forbindelse med medfødt FXIII-mangel.
Dosering*: 1 ml svarer til ca. 62,5 IE, og 100 IE svarer til 1,6 ml. Vigtigt: Administrationsmængde og -hyppighed bør tilpasses den kliniske virknin individuelt. Behandlingsregimet skal tilpasses den enkelte patients legemsvægt, laboratorieværdier og kliniske tilstand. Behandlingsplan ved standardprofylakse Initialdosis: 40 IE pr. kg legemsvægt. Injektionshastigheden må ikke overstige 4 ml i minuttet. Efterfølgende doser: Beregning af dosis bør baseres på det seneste dalniveau for FXIII-aktivitet med administration hver 4. uge for at vedligeholde et dalniveau for FXIII-aktivitet på ca. 5-20 %. Dosisjusteringer bør udføres ud fra en specifik, følsom kvantitativ analyse til bestemmelse af FXIII-aktivitet, f.eks. ved hjælp af Berichrom® standardanalyse. Profylakse før kirurgi Efter patientens sidste rutinemæssige profylaktiske dosis ved planlagt kirurgi: 1) Mellem 21 og 28 dage senere – administrer patientens fulde profylaktiske dosis umiddelbart før indgrebet. Den næste profylaktiske dosis gives så 28 dage derefter. 2) Mellem 8 og 21 dage senere – der kan administreres en supplerende før indgrebet. Dosis bør vejledes af patientens FXIII-aktivitet og kliniske tilstand, og den skal justeres i henhold til Cluvots halveringstid. 3) Inden for 7 dage efter sidste dosis – yderligere doser vil måske ikke være nødvendige. Justering af dosis kan afvige fra disse anbefalinger og skal tilpasses den enkelte patient ud fra dennes FXIII-aktivitet og kliniske tilstand. Alle patienter bør monitoreres nøje under og efter kirurgi. I tilfælde af et større kirurgisk indgreb og svære blødninger er formålet at opnå tilnærmelsesvis normale værdier (raske personer: 70 % - 140 %). Pædiatrisk population Dosering og administration til børn og unge baseres på legemsvægt og følger derfor generelt samme retningslinjer som hos voksne. Ældre Dosering og administration til ældre (> 65 år) er ikke dokumenteret i kliniske studier.
Administration*: Efter rekonstitution skal opløsningen være klar eller let opaliserende. Den tilberedte opløsning bør opvarmes til stue- eller legemstemperatur og gives som langsom intravenøs injektion eller infusion i et separat injektions-/infusionssæt (leveres sammen med præparatet) med en hastighed, som er behagelig for patienten. Injektions- eller infusionshastigheden må ikke overstige omkring 4 ml i minuttet. Patienten skal holdes under observation for akutte reaktioner. Hvis der opstår en reaktion, som kan være relateret til administration af Cluvot, skal infusionshastigheden nedsættes eller infusionen afbrydes afhængigt af patientens kliniske tilstand.
Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Hos patienter med kendt allergi over for lægemidlet kan antihistaminer og kortikosteroider gives profylaktisk. Der kan forekomme allergilignende overfølsomhedsreaktioner med Cluvot. Hvis der opstår symptomer på overfølsomhed (såsom urticaria, generaliseret urticaria, trykken for brystet, hvæsende vejrtrækning, hypotension og anafylaksi), skal infusionen af Cluvot omgående afbrydes. Shock skal behandles i henhold til gældende retningslinjer. Immungenicitet Immungenicitet Der er påvist udvikling af hæmmende antistoffer mod FXIII hos patienter, der fik Cluvot, og patienterne bør derfor overvåges for udvikling af sådanne. Oplysning til patienter på saltfattig diæt Cluvot indeholder 124,4 til 195,4 mg (5,41 til 8,50 mmol) natrium pr. dosis (40 IE/kg legemsvægt ved en gennemsnitsvægt på 70 kg) ved administration af den anbefalede dosis (2800 IE = 44,8 ml). Dette bør tages i betragtning for patienter, som er på natrium- eller saltfattig diæt. Virussikkerhed Til trods for standardmetoder til forebyggelse af infektioner kan muligheden for at overføre infektiøse stoffer ikke helt udelukkes.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Der er ikke udført interaktionsstudier.
Graviditet og amning: Fertilitet Der er ingen data om Cluvots virkninger på fertilitet. Graviditet De begrænsede data om klinisk anvendelse af Cluvot under graviditet viste ingen negative virkninger på graviditetsforløb og peri- og postnatal udvikling. Om nødvendigt kan Cluvot anvendes under graviditet. Amning Der er ingen data om udskillelse af Cluvot i human mælk. Cluvot kan anvendes under amning.
Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Ikke mærkning. Der er ikke udført studier af virkningen på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger*: Følgende bivirkninger er baseret på erfaringer efter markedsføringen og opstillet i henhold til MedDRAs klassifikation: Sjældne (≥1/10.000 til <1/1.000): Allergoide/anafylaktoide reaktioner (såsom generaliseret urticaria, udslæt, blodtryksfald, dyspnø). Temperaturstigning. Meget sjældne (<1/10.000): Udvikling af inhibitorer mod FXIII.
Overdosering: Der er ikke indberettet tilfælde af overdosering.
Udlevering BEGR - kun til sygehuse.
Pakninger og priser: Cluvot 250 IE (hætteglas indeholdende ca. 62,5 IE/ml (250 IE/4 ml) human plasmakoagulationsfaktor XIII efter rekonstitution med 4 ml vand til injektionsvæske). Cluvot 1250 IE (et hætteglas indeholdende ca. 62,5 IE/ml (1250 IE/20 ml) human plasmakoagulationsfaktor XIII efter rekonstitution med 20 ml vand til injektionsvæske. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Indberetning af formodede bivirkninger er vigtig. Det muliggør løbende overvågning af benefit/risk-forholdet for lægemidlet. Sundhedsansatte anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger via: www.meldenbivirkning.dk
Haemate (human koagulationsfaktor VIII og human von Willebrand-faktor), pulver og solvens til injektions- og infusionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé, dateret 04.10.2023. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos: CSL Behring AB, Box 712, SE-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Behandling og profylakse af blødning hos patienter med von Willebrands sygdom (VWD), hvor behandling med desmopressin (DDAVP) er utilstrækkeligt eller kontraindiceret. Behandling og profylakse af blødning hos patienter med hæmofili A (medfødt faktor VIII mangel og ved erhvervet faktor VIII-mangel.). Behandling og profylakse af blødning hos patienter med antistoffer (inhibitorer) mod faktor VIII.
Dosering*: Dosering og indgivelsesmåde: Behandlingen af von Willebrands sygdom eller hæmofili A bør indledes under overvågning af en læge med erfaring i hæmofilibehandling. Von Willebrands sygdom (VWD): Det er vigtigt at beregne dosis med brug af det specificerede antal IE VWF:RCo. Administration af 1 IE VWF:RCo pr. kg legemsvægt forventes at øge aktiviteten af VWF:RCo i blodcirkulationen med ca. 2 % (0,02 IE/ml) af den normale aktivitet. Målet er at opnå et niveau på >0,6 IE/ml (60 %) VWF:RCo og >0,4 IE/ml (40 % FVIII:C). For at opnå hæmostase anbefales normalt 40-80 IE/kg von Willebrand-faktor (VWF:RCo) og 20-40 IE FVIII:C pr. kg legemsvægt. En initial dosis von Willebrand-faktor på 80 IE/kg kan være nødvendigt, specielt hos patienter med von Willebrands sygdom type 3. Blødningsprofylakse ved kirurgi eller alvorlige skader: For at hindre omfattende blødninger under eller efter et kirurgisk indgreb bør administrationen indledes 1-2 timer før indgrebet. Infusionen gentages med passende doser hver 12.-24. time. Dosis og behandlingsvarighed afhænger af patientens kliniske tilstand, blødningens art og sværhedsgrad samt niveauet af såvel VWF:RCo og FVIII:C. Langtidsbehandling med et von Willebrand-præparat, som indeholder FVIII, kan give en for stor øgning af FVIII:C. Efter 24-48 timers behandling bør det overvejes at reducere dosis og/eller forlænge dosisintervallet for at undgå en ukontrollabel stigning i FVIII:C. Pædiatrisk population Hos børn baseres doseringen på legemsvægt og kan generelt følge samme retningslinjer som hos voksne. Dosisintervallet skal tilpasses den kliniske virkning i det enkelte tilfælde. Hæmofili A: Monitorering af behandling: Det anbefales at måle faktor VIII-niveauet under behandlingen med henblik på justering af dosis og interval mellem infusionerne. Dosis baseret på legemsvægt kan kræve justering hos undervægtige eller overvægtige patienter. Særligt ved større kirurgiske indgreb er præcis monitorering af substitutionsterapien vha. koagulationsanalyse (faktor VIII- aktivitet i plasma) uundværlig. Patienter bør monitoreres for udvikling af inhibitorer mod faktor VIII. Dosering og varighed af substitutionsterapi afhænger af sværhedsgraden af Faktor VIII-mangel og af blødningens lokalisation og omfang samt patientens kliniske tilstand. Det er vigtigt at beregne dosis med brug af det specificerede antal IE FVIII:C. P.N.-behandling: Beregningen af den rette dosering af faktor VIII baseres på det empiriske fund, at 1 IE faktor VIII pr. kg legemsvægt øger faktor VIII-aktiviteten i plasma med ca. 2 % (2 IE/dl) i forhold til den normale aktivitet. Den nødvendige dosis bestemmes ud fra følgende formel: Antal enheder = legemsvægt (kg) x ønsket faktor VIII:C-stigning (%) x 0,5. Den mængde, som skal gives og dosisintervallet bør tilpasses den kliniske virkning i hvert enkelt tilfælde. Profylakse: Til langtidsprofylakse mod blødninger hos patienter med svær hæmofili A er den normale dosis 20-40 IE faktor VIII pr. kg legemsvægt, som gives i intervaller på 2-3 døgn. Kortere intervaller eller højere doser kan være nødvendige i enkelte tilfælde, især hos yngre patienter. Pædiatrisk population: Der foreligger ingen data fra kliniske forsøg vedrørende dosering af Haemate til børn.
Administration*: Til intravenøs anvendelse. Den brugsklare opløsning skal opvarmes til stue- eller legemstemperatur før administration. Opløsningen skal anvendes umiddelbart efter, at den er overført til sprøjten. Den gives som langsom intravenøs injektion med en hastighed, som passer patienten. Administration af større mængder kan ske som en infusion. I så fald skal den brugsklare opløsning fra flere hætteglas overføres til en egnet infusionspose eller -pumpe. Injektions-/infusionshastigheden må ikke overstige 4 ml/minut.
Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Sporbarhed: For at forbedre sporbarheden af biologiske lægemidler skal det administrerede produkts handelsnavn og batchnummer tydeligt registreres. Overfølsomhed: Allergiske overfølsomhedsreaktioner kan forekomme. Patienterne skal instrueres om omgående at seponere lægemidlet og kontakte lægen i tilfælde af symptomer på overfølsomhed. Shock skal behandles i henhold til gældende retningslinjer. Haemate 500 IE FVIII / 1200 IE VWF indeholder 26 mg natrium, 1,3 % af den WHO-anbefalede maksimale daglige indtagelse af 2 g natrium for en voksen. Haemate 1000 IE FVIII / 2400 IE VWF indeholder tilsvarende 52 mg natrium svarende til 2,6 %. Von Willebrands sygdom (VWD): Der foreligger en risiko for dannelse af tromboser inklusive lungeemboli, især hos patienter med kendte kliniske eller laboratoriemæssige risikofaktorer. Patienter i risikogruppen bør derfor overvåges for tidlige tegn på trombose. Profylakse af venøs tromboemboli bør iværksættes i henhold til gældende rekommanda¬tioner. Ved anvendelse af et VWF-præparat skal den behandlende læge være opmærksom på, at langtidsbehandling kan give en for stor øgning af FVIII:C, og antitrombotiske forholdsregler bør overvejes. Patienter med VWD, specielt type 3, kan udvikle inhibitorer mod VWF. Hvis de forventede koncentrationer af VWF:RCo i plasma ikke opnås, eller hvis blødningen ikke kan kontrolleres med normale doser, skal der udføres en analyse for at fastslå, om der udvikles VWF-inhibitorer. Hos patienter med høje niveauer af inhibitorer er VWF-behandlingen muligvis ikke effektiv, og andre behandlingsformer må overvejes. Hæmofili A: Inhibitorer: Dannelsen af inhibitorer til faktor VIII er en kendt komplikation i behandlingen af individer med hæmofili A. Risikoen for udvikling af inhibitorer er relateret til sygdommens sværhedsgrad samt eksponering af faktor VIII. Denne risiko er størst i løbet af de første 50 eksponeringsdage men varer ved hele livet, selvom risikoen er ’ikke almindelig’. Kardiovaskulære hændelser: Hos patienter med eksisterende kardiovaskulære risikofaktorer kan substitutionsterapi med FVIII øge den kardiovaskulære risiko. Kateterrelatede komplikationer: Hvis det er nødvendigt at anlægge centralt venekateter (CVK), skal der tages hensyn til risikoen for CVK-relaterede komplikationer, herunder lokale infektioner, bakteriæmi og trombose på kateterstedet. Virussikkerhed: Trods standardforholdsregler kan risikoen for overførsel af infektiøse agens ikke helt udelukkes ved administration af lægemidler, der er fremstillet af humant blod eller plasma. Dette gælder også nye, hidtil ukendte vira samt andre patogener.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke identificeret interaktioner mellem VWF/FVIII og andre lægemidler.
Graviditet og amning*: Reproduktionsforsøg hos dyr er ikke udført med FVIII/VWF. Von Willebrands sygdom: Ud fra den erfaring, som er indhøstet efter markedsføringen, kan substitution med VWF ved behandling og profylakse af akutte blødninger anbefales. Der foreligger ikke data fra kliniske undersøgelser af substitutionsterapi med VWF hos gravide eller ammende kvinder. Haemate bør således kun anvendes under graviditet og amning ved tvingende indikation.
Bivirkninger*: Hyppigheden af bivirkninger er vurderet i henhold til MedDRAs klassifikation: Meget almindelig (≥1/10): Inhibering af faktor VIII hos tidligere ubehandlede patienter. Ikke almindelig (≥1/1.000 til <1/100): Inhibering af faktor VIII hos tidligere behandlede patienter. Meget sjælden (<1/10.000): Inhibering af faktor VWF. Feber. Overfølsomhed (allergiske reaktioner). Trombose. Tromboemboliske hændelser. Ikke kendt: Hypervolæmi. Hæmolyse. Beskrivelse af udvalgte bivirkninger: Hæmofili A. Blod og lymfesystem: Der kan udvikles inhibitorer hos patienter med hæmofili A, som behandles med faktor VIII, herunder med Haemate. Hvis disse inhibitorer opstår, kan tilstanden komme til udtryk som utilstrækkeligt klinisk respons. Pædiatrisk population: Hos børn forventes bivirkningers hyppighed, art og sværhedsgrad at være som hos voksne.
Overdosering*. Der er ikke rapporteret symptomer på overdosering med VWF og FVIII.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Udlevering: BEGR.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Haemate 500 IE FVIII / 1200 IE VWF 1× (pulver og 10 ml solvens) og Haemate 1000 IE FVIII / 2400 IE VWF 1× (pulver og 15 ml solvens). Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan nye sikkerhedsoplysninger hurtigt tilvejebringes. Sundhedspersoner anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger via www.meldenbivirkning.dk
Hemgenix(etranacogene-dezaparvovec)
1 x 1013 genomkopier/ml koncentrat til infusionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af EMA godkendte produktresumé, dateret 12/12/2024
Terapeutiske indikationer Hemgenix er indiceret til behandling af svær og moderat svær hæmofili B (medfødt faktor IX-mangel) hos voksne patienter uden faktor IX-inhibitorer i anamnesen.
Dosering og administration* Behandlingen skal påbegyndes under tilsyn af en læge med erfaring inden for behandling af hæmofili og/eller blødersygdomme. Hemgenix skal administreres under forhold med forhåndenværende personale og udstyr til behandling af infusionsrelaterede reaktioner og bør kun administreres til patienter med påvist fravær af faktor IX-inhibitorer og skal kun administreres én gang.
Dosering* Anbefalet dosis af Hemgenix er en enkelt dosis på 2 x 1013 gc/kg legemsvægt, svarende til 2 ml/kg legemsvægt. Seponering af profylakse med eksogen human faktor IX Der kan gå flere uger, før virkningen af behandlingen indtræder. Derfor kan der være behov for understøttende hæmostasebehandling med eksogen human faktor IX i de første uger efter infusion for at sikre tilstrækkelig faktor IX-dækning i de første dage efter behandlingen. Ældre population Der er ingen anbefaling om dosisjustering hos ældre patienter; begrænsede data fra patienter på 65 år og derover. Nedsat nyrefunktion Der er ingen anbefaling om dosisjustering hos patienter med nedsat nyrefunktion af enhver grad; sikkerhed og virkning hos patienter med svært nedsat nyrefunktion og nyresygdom i slutstadiet er ikke blevet undersøgt. Nedsat leverfunktion Der er ingen anbefaling om dosisjustering hos patienter med leversygdomme; sikkerhed og virkning hos patienter med svært nedsat leverfunktion er ikke blevet undersøgt. Patienter med hiv Der er ingen anbefaling om dosisjustering hos hiv-positive patienter. Pædiatrisk population Der foreligger ingen data.
Administration* Hemgenix administreres som en enkeltdosis via intravenøs infusion efter fortynding af den påkrævede dosis med natriumchlorid 9 mg/ml (0,9 %) injektionsvæske og må ikke administreres som en intravenøs push- eller bolusinjektion. Infusionshastighed Det fortyndede produkt skal administreres ved en konstant infusionshastighed på 500 ml/time (8 ml/min). For detaljerede instruktioner om klargøring, håndtering, foranstaltninger, der skal træffes i tilfælde af utilsigtet eksponering, og for bortskaffelse, se Produktresumé.
Kontraindikationer Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Aktive infektioner, enten akutte eller ukontrollerede kroniske. Patienter med kendt fremskreden leverfibrose eller cirrose.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen* Sporbarhed For at forbedre sporbarheden af biologiske lægemidler skal det administrerede produkts navn og batchnummer tydeligt registreres. Påbegyndelse af behandling Patienternes titer af præeksisterende neutraliserende anti-AAV5-antistoffer skal bestemmes, da en titer over 1:898, baseret på neutraliserende anti-AAV5-antistof-analyse med udvidet målingsområde (svarende til en titer på 1:678, baseret på den tidligere kliniske studieanalyse) kan hæmme transgenetisk ekspression på det ønskede terapeutiske niveau og dermed reducere virkningen af Hemgenix-behandling. Leverfunktion ved baseline Patientens levertransaminaser skal vurderes, og der skal gennemføres ultralydsundersøgelse og elastografi af leveren, herunder enzymtest (ALAT, ASAT, ALP og total bilirubin). ALAT-testresultater skal indhentes inden for 3 måneder før behandlingen, og ALAT-testning skal gentages mindst én gang inden administration af Hemgenix. Patientens ALAT-baseline skal fastlægges inden behandling, ligesom ultralyds- og elastografivurderinger af leveren inden for 6 mdr før administration af Hemgenix. Infusionsrelaterede reaktioner herunder overfølsomhedsreaktioner og anafylaksi under eller kort tid efter infusion kan forekomme. Patienterne bør monitoreres tæt for infusionsreaktioner i hele infusionsperioden og i mindst 3 timer efter afslutning af infusionen. Monitorering efter Hemgenix behandling. Hepatotoksicitet Intravenøs administration af en lever-kontrolleret AAV-vektor kan potentielt medføre forhøjede levertransaminaser (transaminitis). I kliniske studier blev der set forbigående, asymptomatiske og primært milde transaminasestigninger, oftest inden for de første 3 måneder efter administration af Hemgenix. Disse transaminasestigninger forsvandt enten spontant eller med kortikosteroidbehandling. Efter administration af Hemgenix bør transaminaser monitoreres tæt, f.eks. en gang om ugen i mindst 3 måneder. En årlig helbredsundersøgelse bør omfatte leverfunktionstest. Kortikosteroidregime Efter administration vil der opstå et immunrespons på AAV5-kapsidproteinet. Dette kan i nogle tilfælde medføre stigninger i levertransaminaser (transaminitis). Ved ALAT-stigninger til niveauer over den øvre normalgrænse eller til det dobbelte af patientens baseline inden for de første 3 måneder efter dosisadministrationen, bør kortikosteroidbehandling overvejes med henblik på at dæmpe immunresponset. Risiko for tromboemboliske hændelser Når hæmofili B-symptomerne bliver mindsket i forbindelse med genoprettelsen af faktor IX-aktivitet, kan patienterne have samme potentielle risiko for tromboemboli som den generelle population uden hæmofili. I de kliniske studier med blev der ikke rapporteret om behandlingsrelaterede tromboemboliske hændelser. Endvidere blev der ikke set suprafysiologiske faktor IX-aktivitetsniveauer. Kontraception i relation til shedding af transgenetisk dna i sæden Mandlige patienter skal informeres om, at de selv eller deres kvindelige partnere i den fertile alder skal anvende prævention. Donation af blod, organer, væv og celler Patienter behandlet med Hemgenix må ikke donere blod, organer, væv og celler til transplantation. Hemgenix sikkerhed og virkning er ikke klarlagt hos immunkompromitterede patienter, HIV-positive patienter og patienter med aktive eller ukontrollerede kroniske infektioner. Patienter med faktor IX-inhibitorer og monitorering for udvikling af faktor IX-inhibitorer Hos patienter med faktor IX-inhibitorer i anamnesen er behandling med Hemgenix ikke indiceret. Patienterne skal monitoreres for udvikling af faktor IX-inhibitorer. Anvendelse af faktor IX-koncentrater eller hæmostatiske midler efter behandling med Hemgenix Faktor IX-koncentrater/hæmostatiske midler kan anvendes i tilfælde af invasive procedurer, kirurgi, traume eller blødninger baseret på patientens aktuelle faktor IX-aktivitetsniveau, og hvis patienten har oplevet tilbagevendende episoder med spontane blødninger, skal det overvejes at anvende faktor IX-koncentrater. Target joints skal behandles i overensstemmelse med relevante behandlingsretningslinjer. Gentagen behandling og indvirkning på andre AAV-medierede behandlinger Det vides endnu ikke, om, eller under hvilke forhold, Hemgenix-behandling kan gentages, og i hvilken udstrækning udviklede endogene krydsreagerende antistoffer kan interagere med AAV-vektorkapsider, der anvendes i forbindelse med andre genterapier, og potentielt påvirke behandlingseffekten af disse. Risiko for malignitet som følge af vektorintegration Der er gennemført en analyse af integrationssteder på leverprøver fra én patient behandlet med Hemgenix i kliniske studier. Prøverne blev indhentet ét år efter dosisadministrationen. Der blev set vektorintegration i humant genom-dna i alle prøverne. Den kliniske relevans af individuelle integrationshændelser er for nuværende ikke klarlagt, men det er anerkendt, at individuel integration i humant genom potentielt kan bidrage til en risiko for malignitet. Langsigtet opfølgning Patienterne forventes at blive optaget i et opfølgningsstudie med henblik på at følge hæmofilipatienter i 15 år for at dokumentere den langsigtede sikkerhed og virkning af genterapi med Hemgenix. Natrium- og kaliumindhold. Lægemidlet indeholder 35,2 mg natrium pr. hætteglas, svarende til 1,8 % af den WHO-anbefalede maksimale daglige indtagelse af 2 g natrium for en voksen og mindre end 1 mmol (39 mg) kalium pr. hætteglas, dvs. det er i det væsentlige kaliumfrit.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion* Patienternes samtidige medicinering skal monitoreres før og efter administration af Hemgenix, især i det første år, og behovet for at ændre samtidige lægemidler på baggrund af patientens hepatiske sundhedsstatus og risiko skal evalueres. Hepatotoksiske lægemidler eller stoffer Der er begrænset erfaring med brug af Hemgenix hos patienter, der får sådanne lægemidler. Hemgenix sikkerhed og virkning er ikke blevet klarlagt. Før administration af Hemgenix hos patienter, der får potentielt hepatotoksiske lægemidler eller bruger andre hepatotoksiske midler, skal læger tage i betragtning, at de kan reducere virkningen af behandlingen og øge risikoen for mere alvorlige hepatiske reaktioner, særligt i det første år efter administrationen. Interaktioner med midler, der kan reducere eller øge plasmakoncentrationen af kortikosteroider kan nedsætte virkningen af kortikosteroidregimet eller øge kortikosteroidbivirkninger. Vaccinationer Inden infusion af Hemgenix skal det sikres, at patientens vaccinationer er ajour. Der bør ikke administreres levende vacciner til patienter i immunmodulerende behandling.
Fertilitet, graviditet og amning* Hemgenix frarådes hos kvinder i den fertile alder, hos gravide eller ammende kvinder, da sikkerhed og virkning endnu ikke er klarlagt. Prævention efter administration til mænd I kliniske studier kunne transgenetisk dna detekteres midlertidigt i sæden efter administration af Hemgenix. Behandlede patienter og deres fertile kvindelige partnere skal undgå eller udskyde graviditet ved at bruge barriereprævention i 12 måneder efter administration af Hemgenix. Mænd, der bliver behandlet med Hemgenix, må ikke donere sæd. Fertilitet Virkningen på mandlig fertilitet er blevet vurderet i dyreforsøg med mus. Der blev ikke set nogen uønsket virkning på fertiliteten.
Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner* Infusion af Hemgenix kan i mindre grad påvirke evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner. På grund af de potentielle bivirkninger, der kan indtræde kort tid efter administration, skal patienter informeres om at være forsigtige med at føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger* Følgende bivirkninger blev rapporteret i de kliniske studier og klassificeret i henhold til MedDRAs systemorganklasser og hyppigheder: Meget almindelige (= 1/10): Hovedpine (31,6% af patienterne), influenzalignende sygdom (14%), stigning i ALAT (22,8%), stigning i ASAT (17,5%), stigning i C-reaktivt protein, infusionsrelateret reaktion (overfølsomhed, reaktion på infusionsstedet, svimmelhed, øjenkløe, blussen, øvre mavesmerter, urticaria, brystgener, pyreksi). Almindelige (= 1/100 til < 1/10): Svimmelhed, kvalme, træthed og utilpashed, stigning i kreatinfosfokinase i blodet, stigning i bilirubin i blodet. Abnorme leverprøver. Vigtigt at have fokus på ALAT-stigninger, som kan være ledsaget af nedsat faktor IX-aktivitet og demed indikation på, at der er behov for at iværksætte kortikosteroidbehandling.
Overdosering Der foreligger ingen data fra kliniske studier vedrørende overdosis af Hemgenix.
Opbevaringstid* 24 måneder. Efter fortynding kan Hemgenix opbevares ved 15 °C – 25 °C i infusionsposen, beskyttet mod lys. Administration skal dog fuldføres inden for 24 timer efter klargøring af dosen.
Særlige opbevaringsforhold* Opbevares i køleskab (2 °C – 8 °C) i den originale yderpakning; må ikke nedfryses og skal fortyndes før brug.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Udlevering: BEGR.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Hætteglas: 10 ml x specifikt antal (dosis afhængig af den enkelte patients vægt). Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos: CSL Behring AB, Box 712, SE-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
DNK-HGX-0034
HIZENTRA® 200 mg/ml injektionsvæske, opløsning, til subkutan
anvendelse
HIZENTRA® 200 mg/ml injektionsvæske, opløsning, til subkutan anvendelse i
fyldt injektionssprøjte.
Humant normalt immunglobulin SCIg.
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af EMA godkendte produktresumé, dateret 07/2024.
Terapeutiske indikationer: Substitutionsterapi til voksne, børn og unge (0-18 år) med: Primært immundefektsyndrom med nedsat produktion af antistoffer (se pkt. 4.4). Sekundære immundefekter (SID) hos patienter, der lider af svære eller tilbagevendende infektioner, ineffektiv antimikrobiel behandling og enten påvist specifikt antistofsvigt (PSAF)* eller serum-IgG-niveau < 4 g/l. *PSAF = manglende evne til at opnå en stigning i IgG-antistoftiter til minimum det dobbelte ved pneumokok-polysaccharid- og polypeptid-antigen-vacciner. Immunmodulerende terapi til voksne, børn og unge (0-18 år): Hizentra er indiceret til behandling af patienter med kronisk inflammatorisk demyeliniserende polyneuropati (CIDP) som vedligeholdelsesbehandling efter stabilisering med IVIg.
Dosering*: Substitutionsterapi skal indledes og monitoreres under tilsyn af en læge med erfaring inden for behandlingen af immundefekter. Dosering til voksne og børn (0 – 18 år): Ved substitutionsterapi er individuel dosis muligvis nødvendig. Følgende doseringsregimer gives som en retningslinje: Doseringen bør føre til et IgG-dalniveau (målt inden den næste infusion) på mindst 6 g/l eller indenfor det normale referenceområde for populationsaldersgruppen. En initial stabiliseringsdosis på mindst 0,2 til 0,5 g/kg (1,0 til 2,5 ml/kg) legemsvægt fordelt over flere dage kan være nødvendig. Efter opnåelse af steady state-niveauer af IgG indgives vedligeholdelsesdoser med gentagne intervaller for at opnå en kumulativ månedlig dosis i størrelsesordenen 0,4 til 0,8 g/kg (2,0 til 4,0 ml/kg) legemsvægt. Immunmodulerende terapi ved CIDP indledes 1 uge efter den sidste IVIg-infusion. Den anbefalede subkutane dosis er 0,2-0,4 g/kg legemsvægt pr. uge, administreret i 1 eller 2 sessioner over 1 eller 2 på hinanden følgende dage. Den første subkutane dosis kan være en 1:1-omregning af den tidligere IVIg-dosis (beregnet som ugentlig dosis). Det kan være nødvendigt at justere dosis for at opnå det ønskede kliniske respons. I tilfælde af klinisk forværring kan dosis øges til den anbefalede maksimale ugentlige dosis på 0,4 g/kg. Da dosis angives ud fra legemsvægt og ift. klinisk udfald, anses dosis i den pædiatriske og ældre population ikke som forskellig fra dosis hos voksne.
Administration*: Kun til subkutan brug. Hjemmebehandling med subkutane infusioner skal indledes og overvåges af en læge med erfaring i at vejlede og instruere patienter og omsorgspersoner i hjemmebehandling. Lægen skal vælge den rette infusionsmåde (via infusionsanordning eller manuel trykinfusion) på baggrund af patientens individuelle medicinske situation og præferencer. Der kan anvendes mere end én infusionsanordning samtidig. Mængden af lægemiddel, der infunderes på et bestemt sted, kan variere. Hos spædbørn og børn kan der skiftes infusionssted for hver 5-15 ml. Hos voksne kan der gives doser på op til 50 ml/sted. Der er ingen grænse for antallet af infusionssteder. Der bør være mindst 5 cm mellem infusionsstederne. Ved infusionsanordning er den anbefalede indledende infusionshastighed afhængig af den enkelte patients behov. Den indledende infusionshastighed bør ikke overstige 20 ml/time/sted. Hvis dette er veltolereret, kan infusionshastigheden gradvist øges til 35 ml/time/sted ved de følgende to infusioner. Ved manuel trykinfusion bør den anbefalede indledende infusionshastighed ikke overstige 0,5 ml/min/sted (30 ml/time/sted). Hvis dette er veltolereret, kan infusionshastigheden gradvist øges til 2,0 ml/min/sted (120 ml/time/sted). Hvis der anvendes en fyldt injektionssprøjte med Hizentra til administration ved manuelt tryk, anbefales det at anvende en fyldt injektionssprøjte med 5 ml, 10 ml eller 20 ml. For begge infusionsmåder gælder, at hvis patienten tolererer de indledende infusioner med fuld dosis pr. sted og maksimal hastighed, kan det herefter overvejes at øge infusionshastigheden efter patientens skøn og baseret på lægens vurdering. Det kan være nødvendigt med en kanyle på 24 gauge eller en større kanyle (dvs. lavere gauge-tal), hvis patienterne skal infundere ved højere flowhastighed.
Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Patienter med hyperprolinæmi type I eller II. Hizentra må ikke indgives intravaskulært.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Sporbarhed For at forbedre sporbarheden af biologiske lægemidler skal det administrerede produkts navn og batchnummer tydeligt registreres. Hizentra er kun til subkutan anvendelse. Hvis Hizentra indgives utilsigtet i et blodkar, kan patienten gå i shock. Visse bivirkninger kan forekomme hyppigere hos patienter, som får humant normalt immunglobulin for første gang, eller i sjældne tilfælde, når der skiftes fra et humant normalt immunglobulinpræparat til et andet, eller hvis behandlingen har været seponeret i mere end otte uger. Patienten skal monitoreres nøje under infusionen og i mindst 20 minutter efter indgivelse. Mistanke om allergiske eller anafylaktiske reaktioner kræver øjeblikkeligt injektionsophør. I tilfælde af shock skal patienten behandles efter gældende retningslinjer. Overfølsomhed: Ægte allergiske reaktioner er sjældne. De kan især forekomme hos patienter med anti-IgA-antistoffer, og særlig omhu tilrådes hos disse patienter. Patienter med anti-IgA-antistoffer, hvor behandling med subkutane IgG-produkter forbliver den eneste mulighed, bør kun behandles med Hizentra under nøje lægetilsyn. Tromboemboli: Arterielle og venøse tromboemboliske hændelser som f.eks. myokardieinfarkt, apopleksi, dyb venetrombose og lungeembolisme er blevet forbundet med brug af immunglobuliner. Der bør udøves forsigtighed hos patienter med præ-eksisterende risikofaktorer for trombotiske hændelser, og patienterne bør informeres om de første symptomer på tromboemboliske hændelser. Patienterne skal være tilstrækkeligt hydrerede inden anvendelse af immunglobuliner. Aseptisk meningitissyndrom (AMS): AMS er rapporteret i forbindelse med brug af IVIG (intravaskulær immunglobuliner) eller SCIG (subkutan immunglobuliner). Syndromet begynder normalt inden for nogle timer til 2 dage efter behandlingen med immunglobulin og kræver grundig neurologisk undersøgelse. Seponering af immunglobulin kan resultere i remission af AMS inden for flere dage uden følgevirkninger. Interferens ved serologisk testning: Efter injektion af immunglobulin kan den forbigående stigning i de forskellige passivt overførte antistoffer i patientens blod resultere i vildledende positive resultater ved serologisk testning. Passiv overførsel af antistoffer mod erytrocyt-antigener, f.eks. A, B, D, kan interferere med visse serologiske test for allo-antistoffer i erytrocytter (Coombs-testen). Natriumindhold: Hizentra er i det væsentlige natriumfrit. Advarsler og forsigtighedsregler gælder også for den pædiatriske og ældre population.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Levende svækkede virusvacciner: Indgivelse af immunglobulin kan svække virkningen af levende svækkede virusvacciner mod f.eks. mæslinger, røde hunde, fåresyge og skoldkopper i en periode på mindst 6 uger og op til 3 måneder. Efter indgivelse af dette lægemiddel bør der være en pause på 3 måneder inden vaccinationen med levende svækkede virusvacciner. For mæslinger kan denne svækkelse vare ved i op til 1 år. Samme interaktioner kan forekomme for den pædiatriske og ældre population
Fertilitet, graviditet og amning*: Data fra prospektive kliniske studier om brugen af humant normalt immunglobulin hos gravide og ammende kvinder er begrænsede. Derfor bør Hizentra kun gives med forsigtighed til gravide kvinder og ammende mødre. Klinisk erfaring med immunglobuliner tyder på, at der ikke er skadelige virkninger på fertilitet, graviditetsforløbet, på fostret eller det nyfødte barn.
Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner: Evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner kan være påvirket af visse bivirkninger forbundet med brugen af Hizentra. Patienter, som oplever bivirkninger under behandlingen, bør vente med at føre motorkøretøj eller betjene maskiner, indtil disse bivirkninger er forsvundet.
Bivirkninger: Bivirkninger er indsamlet i kliniske forsøg med Hizentra fra 7 fase III-studier med patienter med primær immundefekt (n = 231), 2 fase IV-studier med patienter med PID (n = 74), 1 fase III-studie (n = 115) og 1 forlængelsesstudie (n = 82) med patienter med CIPD (i alt n = 502 patienter; 26.646 infusioner). Meget almindelige (≥1/10): Hovedpine. Udslæt. Reaktion på infusionsstedet. Almindelige (≥1/100 til <1/10): Svimmelhed, migræne. Hypertension. Diarré, mavesmerter. Kvalme, opkastning. Pruritus, urticaria. Muskuloskeletale smerter, artralgi. Træthed (herunder utilpashed), pyreksi. Brystsmerter, influenzalignende sygdom, smerter. Ikke almindelige (≥1/1.000 til <1/100): Overfølsomhed. Tremor (herunder psykomotorisk hyperaktivitet). Aseptisk meningitis. Takykardi. Blussen. Muskelspasmer, muskelsvaghed. Kuldegysninger, (herunder hypotermi). Forhøjet blodkreatinin. For spontane bivirkninger efter markedsføringen kategoriseres indberetningshyppigheden som ikke kendt: Anafylaktisk reaktion. Brændende fornemmelse. Emboliske og trombotiske hændelser. Sår på infektionsstedet. Pædiatrisk population: Kliniske studier med Hizentra viste den samme overordnede sikkerhedsprofil hos pædiatriske patienter og voksne patienter med PID. Hizentra er ikke blevet evalueret i kliniske studier hos pædiatriske CIDP-patienter under 18 år. Ældre population: De samme bivirkninger kan forekomme hos den ældre population. Information fra kliniske studier viste ingen forskel i sikkerhedsprofilen hos patienter ≥ 65 år i forhold til yngre patienter. Indberetning af formodede bivirkninger er vigtig. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger via det nationale rapporteringssystem på www.meldenbivirkning.dk.
Overdosering: Konsekvenserne ved overdosering kendes ikke. For oplysninger om holdbarhed, instruktion i brug mm. se fuldt produktresumé og læs indlægsedlen.
Udlevering: B.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Hizentra injektionsvæske opløsning 200 mg/ml fås i følgende pakningsstørrelser med 1, 10 eller 20 hætteglas indeholdende normalt humant immunglobulin: 1g/5ml:, 2g/10ml, 4g/20ml, 10g/50 ml. Hizentra fyldt injektionssprøjte fås i følgende pakningsstørrelser med 1 eller 10 sprøjter indeholdende normalt humant immunglobulin: 1g/5ml; 2g/10ml; 4g/20 ml, og i pakning med 1 sprøjte med 10g/50ml. Samt i pakningsstørrelse på 20 sprøjter indeholdende normalt humant immunglobulin: 2g/10ml; 4g/20 ml. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, SE-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
IDELVION® (albutrepenonacoq alfa) pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af EMA godkendte produktresumé, dateret 18.09.2023. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos: CSL Behring AB, Box 712, SE-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Teraputiske indikationer: Behandling og profylakse af blødning hos patienter med hæmofili B (medfødt mangel på faktor IX). Kan bruges til alle aldersgrupper.
Dosering*: Behandlingen skal superviseres af en læge med erfaring i behandling af hæmofili B. Monitorering af behandling: Under behandlingsforløbet anbefales relevant bestemmelse af faktor IX-niveauet som vejledning til bestemmelse af den dosis, der skal administreres, og af doserings-hyppigheden ved gentagne infusioner. Dosering: Dosis og substitutionsbehandlingens varighed afhænger af, hvor alvorlig faktor IX-manglen er, af blødningsstedet og blødningsomfanget samt af patientens kliniske tilstand. Behandling efter behov: Beregning af den nødvendige dosis af faktor IX er baseret på det empiriske fund, at 1 IE faktor IX pr. kg legemsvægt øger faktor IX-aktiviteten i plasma med gns. 1,3 IE/dl (1,3 % af den normale aktivitet) hos patienter ≥ 12 år og med 1,0 IE/dl (1,0 % af den normale aktivitet) hos patienter < 12 år. Den dosis, der skal administreres, og administrationshyppigheden skal altid indrettes efter den kliniske effekt i det enkelte tilfælde. Patienter < 12 år Ved en inkrementel genfinding på 1 IE/dl pr. 1 IE/kg beregnes dosis på følgende måde: Nødvendig dosis (IE) = legemsvægt (kg) x ønsket faktor IX-stigning (IE/dl) x 1 dl/kg. Patienter ≥ 12 år Ved en inkrementel genfinding på 1,3 IE/dl pr. 1 IE/kg beregnes dosis på følgende måde: Nødvendig dosis (IE) = legemsvægt (kg) x ønsket faktor IX-stigning (IE/dl) x 0,77 dl/kg. Profylakse: Den sædvanlige dosis til langvarig profylakse mod blødning hos patienter med svær hæmofili B er 35-50 IE/kg én gang om ugen. Visse patienter, som opnår god kontrol med behandling én gang om ugen, kan behandles med op til 75 IE/kg ved et interval på 10 eller 14 dage. Hos patienter > 18 år kan det overvejes at forlænge behandlingsintervallet yderligere. Efter en blødningsepisode under profylakse bør patienterne bibeholde deres profylakseregime så nøje som muligt. IDELVION® bør administreres med mindst 24 timer mellem 2 doser eller længere, hvis det vurderes velegnet for patienten. Pædiatrisk population: Til langvarig profylakse er det anbefalede dosisregime 35-50 IE/kg én gang om ugen. Hos unge på 12 år og derover er dosisanbefalingerne de samme som hos voksne (se ovenfor).
Administration*: Intravenøs anvendelse. Den rekonstituerede injektionsvæske skal injiceres langsomt intravenøst med en hastighed, der er behagelig for patienten, op til maksimalt 5 ml/min.
Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Allergisk reaktion over for hamsterprotein.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Sporbarhed: For at forbedre sporbarheden af biologiske lægemidler skal det administrerede produkts navn og batchnummer tydeligt registreres. Overfølsomhed: Der kan forekomme allergiske overfølsomhedsreaktioner med IDELVION®. Præparatet indeholder spor af hamsterproteiner. Patienterne skal informeres om omgående at afbryde behandlingen og kontakte lægen, hvis overfølsomhedssymptomer skulle forekomme. Patienterne skal informeres om de tidlige tegn på overfølsomhedsreaktioner såsom urticaria, generaliseret urticaria, trykken for brystet, hvæsende vejrtrækning, hypotension og anafylaksi. I tilfælde af shock skal standardbehandling af shock iværksættes. Inhibitorer: Efter gentagen behandling med humane koagulationsfaktor IX-præparater skal patienterne monitoreres for udvikling af neutraliserende antistoffer (inhibitorer), der bør kvantificeres i Bethesda-enheder (BE) under anvendelse af relevante biologiske test. Der er rapporteret om dannelse af inhibitorer til faktor IX under faktorsubstitutionsbehandling med IDELVION i behandlingen af hæmofili B. I litteraturen er der rapporter, som viser en forbindelse mellem forekomst af faktor IX-inhibitor og allergiske reaktioner. Alle patienter, der oplever allergiske reaktioner, bør derfor undersøges for tilstedeværelsen af inhibitorer. Det skal bemærkes, at patienter med faktor IX-inhibitorer kan have øget risiko for anafylaksi ved efterfølgende eksponering for faktor IX. Tromboemboli: Når IDELVION® administreres til patienter med leversygdom, til patienter postoperativt, til nyfødte og til patienter med risiko for trombotisk fænomen eller dissemineret intravaskulær koagulation (DIC) skal klinisk overvågning for tidlige tegn på trombose og konsumptiv koagulopati initieres under anvendelse af relevant biologisk testning. I hvert enkelt tilfælde skal fordelen ved behandling med IDELVION® vejes op imod risikoen for disse komplikationer. Kardiovaskulære hændelser: Hos patienter med kardiovaskulære risikofaktorer kan substitutionsbehandling med faktor IX øge den kardiovaskulære risiko. Kateterrelaterede komplikationer: Når det er nødvendigt at anlægge et centralt venekateter (CVK), skal risikoen for CVK-relaterede komplikationer inklusive lokale infektioner, bakteriæmi og trombose på kateterstedet tages i betragtning. Ældre: Kliniske studier med IDELVION® har ikke inkluderet personer på 65 år og derover. Det vides ikke, om de reagerer anderledes end yngre personer. Induktion af immuntolerance: IDELVIONs sikkerhed og virkning med hensyn til induktion af immuntolerance er ikke klarlagt. Natriumindhold: Dette lægemiddel indeholder op til 8,6 mg natrium pr. hætteglas, svarende til 0,4 % af den WHO anbefalede maksimale daglige indtagelse af 2 g natrium for en voksen. Pædiatrisk population: De anførte advarsler og forsigtighedsregler gælder for både voksne og børn.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke rapporteret interaktioner mellem humane koagulationsfaktor IX (rDNA)-præparater og andre lægemidler.
Fertilitet, graviditet og amning: På grund af den sjældne forekomst af hæmofili B hos kvinder er der ingen tilgængelige data fra brug af faktor IX under graviditet og amning. Faktor IX bør derfor kun anvendes under graviditet og amning, hvis det er klart indiceret.
Bivirkninger*: I meget sjældne tilfælde er der observeret udvikling af antistoffer mod hamsterprotein, der var forbundet med overfølsomhedsreaktioner. Patienter med hæmofili B kan udvikle neutraliserende antistoffer (inhibitorer) mod faktor IX. Hvis sådanne inhibitorer forekommer, vil tilstanden vise sig ved utilstrækkeligt klinisk respons. I sådanne tilfælde anbefales det at kontakte et specialiseret hæmofilicenter. Der blev rapporteret udvikling af inhibitorer i et igangværende klinisk studie med tidligere ubehandlede patienter. Der er observeret udvikling af inhibitorer hos tidligere behandlede patienter efter markedsføring af IDELVION. Bivirkninger nedenfor er opstillet efter MedDRAs klassifikation (systemorganklasse og foretrukken term). Bivirkningerne i tabellen er indberettet i kliniske studier og/eller identificeret i forbindelse med brug efter markedsføringen. Almindelige (≥ 1/100 til <1/10): Hovedpine, svimmelhed. Reaktioner på injektionsstedet. Ikke almindelige (≥1/1.000 til <1/100): Overfølsomhed, udslæt, eksem. Ikke kendt: FIX-hæmning/udvikling af inhibitorer. Beskrivelse af udvalgte bivirkninger: Én tidligere ubehandlet patient i det igangværende kliniske studie udviklede høj titer inhibitor mod faktor IX. Der er utilstrækkelige data til at give information om incidensen af inhibitorer hos tidligere ubehandlede patienter.
Overdosering: Der er ikke rapporteret om symptomer i forbindelse med overdosering af IDELVION®. For oplysninger om holdbarhed, instruktion i brug mm. se fuldt produktresumé og læs indlægssedlen.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Udlevering: BEGR.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: IDELVION® pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning fås i følgende pakningsstørrelser: IDELVION® 250 IE. IDELVION® 500 IE. IDELVION® 1000 IE. IDELVION® 2000 IE. IDELVION® 3500 IE. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Respreeza (human alfa1-proteinasehæmmer) pulver og solvens til infusionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af EMA godkendte produktresumé, dateret 23.06.2023. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer: Vedligeholdelsesbehandling med henblik på at forhale progression af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel (f.eks. genotyperne PiZZ, PiZ(null), Pi(null,null), PiSZ). Patienten skal være i optimal farmakologisk og ikke- farmakologisk behandling og udvise tegn på progredierende lungesygdom (f.eks. lavere forceret eksspirationsvolumen pr. sekund (FEV1) end forventet, forringet gangkapacitet eller et øget antal eksacerbationer) ifølge evaluering af en læge, der har erfaring i behandling af alfa-1- proteinasehæmmer-mangel.
Dosering*: Den anbefalede dosis er 60 mg/kg kropsvægt en gang ugentligt. De første infusioner skal indgives under supervision af en læge, der har erfaring med behandling af alfa-1-proteinasehæmmer-mangel. Efterfølgende infusioner kan indgives af en omsorgsperson eller af patienten selv. Pædiatrisk population (under 18 år) og Ældre population (65 år og ældre): Sikkerhed og virkning er ikke klarlagt. Patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion: Der er ikke blevet udført specielle studier, derfor kan der ikke anbefales noget alternativt dosisregime for disse patienter.
Administration*: Må kun indgives intravenøst som infusion efter rekonstitution. Pulveret skal rekonstitueres med vand til injektionsvæsker og administreres vha. et intravenøst administrationssæt. Det vil tage ca. 15 minutter at infundere den anbefalede dosis på 60 mg/kg kropsvægt. Efter rekonstitution skal infusionsvæsken infunderes intravenøst med en infusionshastighed på omkring 0,08 ml/kg kropsvægt/min. Denne infusionshastighed kan justeres, baseret på patientens tolerabilitet.
Kontraindikationer*: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Patienter med IgA-mangel med kendt antistofdannelse mod IgA på grund af risiko for alvorlige overfølsomhedsreaktioner og anafylaktiske reaktioner.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: For at forbedre sporbarheden af biologiske lægemidler skal det administrerede produkts navn og batchnummer tydeligt registreres. Den anbefalede infusionshastighed skal overholdes. Ved de første infusioner skal patientens kliniske tilstand, herunder vitale tegn, overvåges nøje under hele infusionen. Hvis der opstår reaktioner forbundet med indgivelsen af Respreeza, skal infusionshastigheden sættes ned eller indgivelsen stoppes, alt efter patientens kliniske tilstand. Overfølsomhed: Overfølsomhedsreaktioner kan forekomme, herunder hos patienter, der tidligere har tålt behandling med human alfa-1-proteinasehæmmer. Mistanke om allergiske eller anafylaktiske reaktioner kan kræve øjeblikkelig afbrydelse af infusionen, afhængigt af reaktionens beskaffenhed og alvorlighedsgrad. I tilfælde af shock skal akut behandling iværksættes. Hjemmebehandling/Selvadministration: Begrænsede data vedrørende anvendelse af Respreeza i forbindelse med hjemmebehandling/selvadministration. Patienten skal informeres om symptomer på overfølsomhedsreaktioner. Beslutningen om, hvorvidt en patient er egnet til hjemmebehandling/selvadministration træffes af den behandlende læge, der skal sikre relevant oplæring, samt at anvendelsen gennemgås med regelmæssige mellemrum. Smittefarlige stoffer: Hensigtsmæssig vaccination (hepatitis A og B) skal overvejes for patienter, som regelmæssigt eller gentagne gange får human proteinase-hæmmer. Natriumindhold: Respreeza 1.000 mg indeholder ca. 37 mg (1,6 mmol) natrium pr. hætteglas, svarende til 1,9 % af den WHO-anbefalede maksimale daglige indtagelse af natrium for en voksen. Respreeza 4.000 mg indeholder ca. 149 mg (6,5 mmol) natrium pr. hætteglas svarende til 7,4 % af den WHO-anbefalede maksimale daglige indtagelse af natrium for en voksen. Respreeza 5.000 mg indeholder ca. 186 mg (8,1 mmol) natrium pr. hætteglas svarende til 9,3 % af den WHO-anbefalede maksimale daglige indtagelse af natrium for en voksen. Dette bør tages i betragtning til patienter, der er på en kontrolleret, natriumfattig diæt.
Interaktioner med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Interaktionsstudier er ikke udført.
Fertilitet, graviditet og amning*: Graviditet og Fertilitet: Dyrestudier eller klinisk kontrollerede forsøg er ikke udført. Da alfa-1-proteinasehæmmer er et endogent humant protein, anses det for usandsynligt, at Respreeza vil skade fosteret, når det gives i de anbefalede doser. Amning: Det er ukendt, om Respreeza/metabolitter udskilles i human mælk, og udskillelse er ikke blevet undersøgt hos dyr. Det skal besluttes, om amning skal fortsætte/ophøre, eller behandling med Respreeza skal fortsætte/ophøre, idet der tages højde for fordelene ved amning for barnet i forhold til de terapeutiske fordele ved behandling med human alfa- 1-proteinasehæmmer for moderen.
Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner: : Der kan forekomme svimmelhed efter administration. Respreeza kan derfor i mindre grad påvirke evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner.
Bivirkninger*: Oversigt over sikkerhedsprofilen: Overfølsomhed og allergiske reaktioner er observeret under behandlingen. I de alvorligste tilfælde kan allergiske reaktioner progrediere til alvorlige anafylaktiske reaktioner, selv når patienten ikke har udvist overfølsomhed ved tidligere indgivelser. Hyppigheden af bivirkninger er vurderet i henhold til MedDRAs klassifikation: Almindelige (>1/100 til 1/10): Svimmelhed, hovedpine, dyspnø, kvalme. Ikke almindelige (≥1/1.000 til 1< 100): overfølsomhedsreaktioner, paræstesi, blussen, urticaria, udslæt, steni, reaktioner på infusionsstedet. Meget sjældne (< 1/10.000): Anafylaktiske reaktioner, hypæstesi, hyperhidrose, pruritus, brystsmerter, kulderystelser, pyreksi. Ikke kendt (kan ikke estimeres ud fra forhåndenværende data): Smerter i lymfeknuder, hævelse af øjne, hævede læber, hævelse af ansigt.
Overdosering*: Konsekvenserne ved overdosering er ikke kendt.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Udlevering: BEGR.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Respreeza 1.000 mg pulver og solvens til infusionsvæske, opløsning. Respreeza 4.000 mg pulver og solvens til infusionsvæske, opløsning. Respreeza 5.000 mg pulver og solvens til infusionsvæske, opløsning. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Rhophylac® 300 µg/ml (1.500 IE) injektionsvæske, opløsning i fyldt injektionssprøjte
Humant anti-D immunglobulin
Indikationsområdet er omskrevet og forkortet i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé. De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé, dateret 14.08.2019. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos CSL Behring AB, Box 712, Se-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Terapeutiske indikationer*: Forebyggelse af Rh(D) isoimmunisering hos Rh(D)-negative kvinder, som planlagt antepartum-profylakse, som antepartum-profylakse efter komplikationer under graviditeten og som postpartum-profylakse ved fødsel af en Rh(D)-positiv baby. Behandling af Rh(D)-negative voksne, børn og unge (0-18 år) efter uforligelige transfusioner med Rh(D)-positivt blod eller andre produkter, der indeholder røde blodlegemer.
Dosering*: Forebyggelse af Rh(D) isoimmunisering hos Rd(D)-negative kvinder: Planlagt antepartum-profylakse: En enkelt dosis på 300 mikrogram ved gestationsalder 28-30 uger givet intravenøst eller intramuskulært. Antepartum-profylakse efter komplikationer under graviditeten: En enkelt dosis på 300 mikrogram bør administreres så hurtigt som muligt og inden for 72 timer. Om nødvendigt kan dosis gentages med 6-12 ugers mellemrum i løbet af graviditeten. Postpartum profylakse: Den anbefalede dosis er en enkelt dosis på 300 mikrogram (1500 IE) administreret via intravenøs eller intramuskulær injektion. Ved anvendelse postpartum skal Rhophylac administreres til moderen så hurtigt som muligt inden for de første 72 timer efter fødslen af et Rh-positivt barn (D, Dweak, Dpartial). Uforligelige transfusioner af RBC’er hos Rh(D)-negative patienter: Den rette dosis skal fastsættes i samråd med en specialist i blodtransfusioner. Den anbefalede dosis er 20 mikrogram (100 IE) anti-D immunglobulin per 2 ml transfunderet Rh(D)-positivt blod eller per 1 ml koncentrat af røde blodlegemer. Opfølgende undersøgelser for Rh(D)-positive røde blodlegemer bør udføres for hver 48. time, og gives yderligere anti-D, indtil alle Rh(D)-positive røde blodlegemer er fjernet fra cirkulationen. Pædiatrisk population og ældre: Eftersom doseringen i tilfælde af en uforligelig transfusion afhænger af den transfunderede mængde Rh(D)-positivt blod eller koncentrat af røde blodlegemer, er den anbefalede dosis til børn og unge i alderen 0-18 år og til ældre ikke forskellig fra dosis til voksne.
Administration*: Intravenøs eller intramuskulær anvendelse; skal indgives som langsom injektion. Ved behov for et stort volumen (> 2 ml til børn eller > 5 ml til voksne), der skal gives som intramuskulær injektion, anbefales det at fordele dette på flere doser, som gives på forskellige injektionssteder. Overvægtige patienter: Til patienter med et body mass index (BMI) ≥ 30 bør intravenøs administration overvejes.
Kontraindikationer: Overfølsomhed over for det aktive stof eller over for et eller flere af hjælpestofferne i Rhophylac. Overfølsomhed over for humane immunglobuliner. Intramuskulær injektion er kontraindiceret hos patienter med svær trombocytopeni eller andre hæmostasesygdomme.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Ved postpartum-brug er anti-D immunglobulin kun beregnet til maternel administration og må ikke administreres til nyfødte. Præparatet er ikke indiceret til brug hos Rh(D)-positive individer eller til individer, der allerede er immuniseret over for Rh(D)-antigen. Overfølsomhed: Allergiske reaktioner på anti-D immunglobulin kan forekomme, selv hos patienter, der har tålt tidligere indgivelser. Patienterne bør informeres om de tidlige tegn på overfølsomhedsreaktioner. Rhophylac indeholder mindre end 1 mmol (23 mg) natrium pr. sprøjte, dvs. det er i det væsentlige natriumfrit. Oplysning om sikkerhedsforanstaltninger mod infektiøse agentia: De forholdsregler, der tages, anses for effektive mod indkapslede virus såsom humant immundefektvirus (HIV), hepatitis B-virus (HBV) og hepatitis C-virus (HCV). De kan have begrænset virkning mod uindkapslede virus som hepatitis A-virus (HAV) og parvovirus B19.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion*: Levende, svækkede virusvacciner: Aktiv immunisering med levende virusvacciner bør udsættes indtil 3 måneder efter sidste administrering af anti-D immunglobulin. Interferens med serologiske undersøgelser: Efter injektion af immunglobulin kan den forbigående stigning i de forskellige passivt overførte antistoffer i patientens blod give falsk positive resultater ved serologiske undersøgelser.
Fertilitet, graviditet og amning*: Fertilitet: Ingen undersøgelser foretaget på dyrs fertilitet med Rhophylac. Graviditet: Dette lægemiddel er beregnet til brug under graviditet. Der er ikke rapporteret bivirkninger relateret til forsøgsmedicinen hos børn født af 432 kvinder, som fik Rhophylac 300 mikrogram antepartum. Amning: Dette lægemiddel kan bruges ved amning. Immunglobuliner udskilles i modermælk. Der er ikke rapporteret bivirkninger relateret til forsøgsmedicinen hos børn født af 256 kvinder, som fik Rhophylac 300 mikrogram postpartum, eller hos børn født af 139 kvinder, som fik Rhophylac 200 mikrogram postpartum.
Virkninger på evnen til at føre motorkøretøj eller betjene maskiner: Ingen mærkning. Rhophylac påvirker ikke evnen til at føre bil eller betjene maskiner.
Bivirkninger*: De alvorligste bivirkninger observeret under behandlingen er overfølsomhed og allergiske reaktioner, og de kan i sjældne tilfælde udvikle sig til et pludseligt blodtryksfald og anafylaktisk shock, også selv om patienten ikke har udvist overfølsomhed ved tidligere administration. Når anti-D immunoglobuliner administreres intramuskulært, kan der ses lokal smerte og ømhed på injektionsstedet. Følgende bivirkninger er indberettet hos 592 patienter i kliniske forsøg og fra anvendelse efter markedsføring af Rhophylac: Ikke almindelig (≥1/1.000 til < 1/100): Hovedpine, hudreaktion, erytem, pruritus, feber, utilpashed, kuldegysninger. Sjældne (≥1/10 000 til < 1/1.000): Overfølsomhed, anafylaktisk shock, takykardi, hypotension, dyspnø, kvalme, opkastning, artralgi, på injektionsstedet: hævelser, smerter, erytem, fortykkelse, varme, pruritus, udslæt. Der foreligger spontane rapporter om alvorlig intravaskulær hæmolyse efter intravenøs administration af anti-D hos Rh(D)-positive patienter med primær immun-trombocytopeni (ITP). Der er indberettet fatale tilfælde af hæmolyse. Den nøjagtige hyppighed af denne bivirkning kendes ikke. Indberetning af formodede bivirkninger er vigtig. Læger og sundhedspersonale anmodes om at indberette alle formodede bivirkninger på www.meldenbivirkning.dk.
Overdosering: Der foreligger ingen data vedrørende overdosering. Følgerne af overdosering kendes ikke. For oplysninger om holdbarhed, instruktion i brug mm. se fuldt produktresumé og læs indlægssedlen.
Udlevering: B.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Rhophylac injektionsvæske, opløsning, fås i følgende pakningstørrelse indeholdende injektionsvæske, opløst i sprøjte, 300 mikrogram, 1 x 2 ml. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.
Riastap, pulver til injektions- og infusionsvæske, opløsning
De med * markerede afsnit er omskrevet/forkortede i forhold til det af Lægemiddelstyrelsen godkendte produktresumé, dateret 22.08.2023. Fuldt produktresumé kan vederlagsfrit rekvireres hos: CSL Behring AB, Box 712, SE-182 17 Danderyd, Sverige. Telefon: +46 8 544 966 70.
Indikation: Behandling af blødninger hos patienter med medfødt hypo- eller afibrinogenæmi med blødningstendens.
Dosering*: Behandlingen bør indledes under overvågning af en speciallæge med erfaring i koagulations¬forstyrrelser. Dosis og varighed af substitutionsterapien afhænger af sygdommens sværhedsgrad, lokalisering og blødningens omfang samt af patientens kliniske tilstand. Normalt ligger fibrinogens plasmakoncentration i området 1,5 - 4,5 g/l. Den kritiske plasmakoncentration er ca. 0,5 - 1,0 g/l, og under dette niveau kan der opstå blødninger. Ved større kirurgiske indgreb er det yderst vigtigt med præcis monitorering af substitutionsterapien ved hjælp af koagulationsanalyser. Initialdosis: Hvis patientens fibrinogenværdi ikke foreligger, er den anbefalede dosis 70 mg/kg legemsvægt, som gives intravenøst. Efterfølgende doser: Målniveau (1 g/l) ved mindre hændelser (f.eks. epistaxis, intramuskulær blødning eller menoragi) bør opretholdes i mindst tre dage. Målniveauet (1,5 g/l) ved større hændelser (f.eks. hovedtraume eller intrakraniel blødning) bør opretholdes i syv dage. Fibrinogendosis = [målniveau (g/l) - målt koncentration (g/l)] (mg/kg legemsvægt) 0,017 (g/l pr. mg/kg legemsvægt). Pædiatrisk population: Der foreligger begrænsede data fra kliniske forsøg om dosering af Riastap til børn. Baseret på disse forsøg samt på længere tids klinisk erfaring med fibrinogen¬præparater er dosis¬anbefalingerne ¬for behandling af børn de samme som for voksne.
Administration*: Intravenøs infusion eller injektion. Riastap skal rekonstitueres før brug. Den rekonstituerede opløsning bør opvarmes til stue- eller legemstemperatur før indgivelse, hvorefter den injiceres eller infunderes langsomt i et tempo, som er behageligt for patienten. Injektions- eller infusionshastigheden må ikke overstige omkring 5 ml/minut.
Kontraindikationer: Overfølsomhed over for de aktive stoffer eller over for et eller flere af hjælpestofferne.
Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen*: Når patienter med medfødt fibrinogenmangel behandles med humant fibrinogen¬koncentrat, indebærer det en risiko for trombose – især ved høje eller gentagne doser. Patienter bør derfor observeres nøje for trombosesymptomer. Forsigtighed og tæt monitorering tilrådes især hos patienter med koronar hjertesygdom, myokardieinfarkt, med leversygdom, peri- eller postoperative patienter, nyfødte eller patienter med risiko for tromboemboliske hændelser eller dissemineret intravaskulær koagulation. Injektionen/infusionen skal stoppes omgående i tilfælde af allergiske eller anafylaktoide reaktioner. I tilfælde af anafylaktisk shock indledes gældende medicinsk shockbehandling. Riastap indeholder op til 164 mg (7,1 mmol) natrium pr. hætteglas. Det svarer til, at patienten får 11,5 mg (0,5 mmol) natrium pr. kg legemsvægt ved anvendelse af den anbefalede startdosis på 70 mg/kg legemsvægt. Patienter på diæt med kontrolleret natriumindhold bør tage højde for dette. Virussikkerhed Det bør generelt overvejes at give patienter, der regelmæssigt eller gentagne gange skal have præparater udvundet af humant plasma, relevante vaccinationer (hepatitis A og hepatitis B). Det anbefales kraftigt at notere batchnummer og produktnavn, hver gang Riastap administreres til en patient, for at kunne følge koblingen mellem patienten og det pågældende batch.
Interaktion med andre lægemidler og andre former for interaktion: Der er ikke set interaktion mellem humant plasmafibrinogenkoncentrat og andre lægemidler.
Fertilitet, graviditet og amning*: Eftersom det aktive stof er af human oprindelse, forventes det ikke at have skadelige virkninger, hvad angår reproduktions- eller føtal toksicitet. Sikkerheden ved anvendelse af Riastap til gravide kvinder er ikke klarlagt i kontrollerede kliniske forsøg, men der er ikke på basis af kliniske erfaringer grund til at forvente skadelige virkninger på graviditetens eller fostrets udvikling eller på den postnatale udvikling. Det er ukendt, om Riastap udskilles i human mælk; der er ingen data om fertilitet.
Virkning på evnen til at føre motorkøretøj og betjene maskiner*: Ikke mærkning.
Bivirkninger*: Meget almindelige (≥1/10): pyreksi. Almindelige (≥1/100 til < 1/10): tromboemboliske hændelser - enkeltstående tilfælde har været fatale. Ikke almindelige (≥1/1.000 til < 1/100): anafylaktiske reaktioner, herunder anafylaktisk shock. Ikke kendt: allergiske reaktioner (inklusive generaliseret urticaria, udslæt, dyspnø, takykardi, kvalme, opkastning, kulderystelser, pyreksi, brystsmerter, hoste, blodtryksfald). Spontane bivirkningsindberetninger efter markedsføringen er angivet med hyppigheden 'ikke kendt'.
Overdosering: For at undgå overdosering skal plasmakoncentrationen af fibrinogen kontrolleres regelmæssigt under behandlingen. I tilfælde af overdosering øges risikoen for udvikling af tromboemboliske komplikationer. For oplysninger om holdbarhed, instruktion i brug mm. se fuldt produktresumé og læs indlægssedlen.
Indehaver af markedsføringstilladelse: CSL Behring GmbH, Marburg, Tyskland.
Udlevering: BEGR.
Tilskud: Ikke tilskud.
Pakninger og priser: Riastap. Pulver til injektions- og infusionsvæske, opløsning. 1 hætteglas indeholder 1 g humant fibrinogen. Dagsaktuelle priser findes på www.medicinpriser.dk.